گزارش طب اصیل؛ حمله دراکولا به اندیکا
به گزارش طب اصیل ـ حشره دراکولا با نقاب مورچه، چند تن از مردم روستای شهرستان اندیکا را غافلگیر و گزش این حشره صدمه های پوستی برای مردم منطقه ایجاد کرد.
خبرگزاری مهر؛ گروه استان ها – کوثر کریمی: مردم برخی روستاهای اندیکا همچون «اسلام آباد» طی هفت روز اخیر با گزش حشره دراکولا، حشره ای با نقاب مورچه که در دید اول کسی خطرناک بودن آنرا متصور نمی گردد، دست و پنجه نرم می کنند.
با وجود گزارش بیشتر از ۱۰۰ گزش در این روستا و گذشت چند روز از وقوع آن متأسفانه شبکه بهداشت مربوطه هیچ گزارشی را به مرکز بهداشت استان خوزستان اعلام نکرده است.
با توجه به خطرناک بودن این نوع حشره و همینطور آثار مخرب پوستی که به دنبال دارد، عدم اعلام گزارش به مرکز بهداشت استان یک کوتاهی به حساب می آید و این نگاه جزیره ای سلامت جسمی اهالی روستاها را به خطر می اندازد.
آسمان چمدانی سرخ به دست گرفته است تا اهالی روستا، دام های خویش را به محل استراحت روانه کنند و در و تخته خانه ها را از همان سر شب قفل کنند که از قافله طلوع زودهنگام خورشید یا به قولی خروس خوان عقب نمانند.
زری بانو یکی از اهالی روستاست که فرزند، خواهر و خواهرزاده اش هر سه طعمه این حشره خطرناک شده اند.
او که در حال چفت و بست در طویله است، می گوید: بهداشت آن طور که باید قوی عمل نمی کند، در اندیکا حتی یک بیمارستان هم نداریم، حالا کمبود مدرسه در بعضی روستاها و اعزام دانش آموزان برای تحصیل در رشته های خاص به روستاهای هم جوار که جای خود دارد.
این زن روستایی ادامه می دهد: همه این کاستی ها سبب افزایش مهاجرت از روستا و افزوده شدن خانه های بی سروسامان در روستا می شود.
این بانوی خانه دار گلایه می کند: در اندیکا حتی مورد فوتی ناشی از گزش عقرب داشتیم و بهداشت شاید بگوید که پادزهر هست ولی این طور نیست و باید تا مسجدسلیمان برای یک درمان کامل راهی شویم و گاهی فرد نیش خورده توان از کف داده است و می میرد که از آن جمله می توان به مرگ معصومه دو ساله در روستای «کوشک» اشاره نمود.
او با انتقاد از اینکه نمی دانم چند نفر باید از بین بروند تا برای ما بیمارستان راه اندازی کنند، اضافه می کند: جای خالی بیمارستان در اندیکا به شدت احساس می شود چون مصدومان تصادفات رانندگی هم احتیاج به اعزام تا مسجدسلیمان دارند که این روند درمانی را برای بیماران بدحال کُند می کند و شاید در پیچ وخم های جاده جانی برای آنها نماند.
حمید، مرد جوانی که او هم از نیش دراکولا جان سالم به در نبرده است، می گوید: خیلی شدیدتر از دیگر همسایه ها صدمه دیده ام.
این پدر خانواده می گوید: هر دو فرزندم از من فراری هستند چون شدت گزش روی صورت، گردن، دست وپاهای من زیاد است؛ هرچند بزرگ سالان هم گرفتار حس بدی می شوند، کودکان که جای خود دارند.
به گفته او بانوی میان سال دیگری هم که طعمه این حشره شده است برای پیشگیری از صدمه بیشتر به مسافرت رفته تا شرایط کمی بهبود پیدا کند.
یاسر کریمی که جوانی دانشجو است با گلایه از کم کاری بهداشت روستا می گوید: کارشناسان بهداشت به من اعلام نمودند که برای درمان خود باید به مطب دکتر بروی و من هم تا ناصرخسرو برای درمان رفتم؛ آنجا دکتر خصوصی با اشاره به اینکه حشره جدید است، برای من پماد، آمپول و قرص تجویز کرد.
او ادامه می دهد: بهداشت هیچ اطلاعی از این نوع حشره نداشته و مردم هم با این ندانم کاری بهداشت به تصور اینکه گزشی صورت نگرفته است آنرا آفتاب سوختگی تلقی کردند؛ خرید و استفاده از پماد آفتاب سوختگی هم سبب بدتر شدن زخم بدن آنها شده است.
این جوان اهل روستای اسلام آباد با انتقاد از رسیدگی نکردن به جاده روستایی می گوید: در بخش های اعظمی از جاده اصلی روستا امکان تردد دو ماشین به صورت هم زمان وجود ندارد و در لاین رفت و برگشت راننده ماشین ها باید منتظر عبور همدیگر باشند؛ همینطور چاله های بسیاری در کل جاده روستا وجود دارد.
کریمی در انتها می گوید: یکی از اشکالات جدی روستا کمبود آب است؛ تابستان باید با بشکه آب نگهداری نماییم و گاهی دو تا سه روز هم شاهد قطعی آب هستیم و وای به روزی که بشکه یا مخزن آب تمام شود.
بیشتر اهالی روستای اسلام آباد خود در سد و نیروگاه مسجدسلیمان (گدار لندر) شاغل هستند ولی تابستان ها از رنج بی آبی در امان نیستند.
پاسخ بهداشت خوزستان
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پشکی اهواز در مورد یک نوع عفونت پوستی تاول دار زخمی در یکی از روستاهای اندیکا در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار می کند: با بررسی هایی که انجام شد، در نقاط دارای کشاورزی منطقه اندیکا یک نوع زخم تاولی در نواحی باز صورت «گردن» یا «دست ها» ایجاد می شود که در سال های گذشته در این فصل سال هم بوده است.
سید محمد علوی ادامه می دهد: وجود این زخم تاولی در سایر نواحی روستایی و حاشیه شهرها که از بهداشت پایینی برخوردار می باشند هم دیده می شود؛ این زخم ها با سوزش و درد همراه هستند و گاهی با عفونت ثانویه باکتریال همراه و مشکلاتی ایجاد می کنند.
وی عنوان می کند: طی مشاوره با یکی از اساتید حشره شناسی دانشکده بهداشت مشخص شد یافته بالینی با نوعی حشره به اسم علمی پادروس مرتبط می باشد که در زبان محلی در مناطق روستایی دزفول و شوشتر بنام «چرچر» مشهور است.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان می گوید: این حشره به راسته قاب بالان و خانواده استافیلینیده متعلق می باشد و در خوزستان جنس پادروس و گونه پادروس فوزیپس هستند؛ در همولنف اینها ماده ای به نام پدرین مثل کانتاریدین است.
علوی یادآور می شود: اگر همولنف آنها که همان خون در حشرات است به طریقی آزاد شود و به صورت معمول بر اثر له شدن بدنشان توسط شخص آلوده شده به این حشرات صورت می گیرد، درماتیت های خطی (پدروزیس) سوزش آور ناگهانی بخصوص در ناحیه گردن ایجاد می شود و بسیار سوزش آور است.
وی بیان می کند: در مزارع رامهرمز، شوش و دزفول که کشاورزی جالیزی است بالای خط داغ آب کرت با بیلچه به داخل زمین وارد شویم تعداد زیادی از اینها خارج می شوند؛ همینطور گونه های دیگری هم وجود دارد که در شمال ایران رشت و انزلی به آن «دراکولا» می گویند و بعد از چند روز این درماتیت ها خوب می شوند.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان اظهار می کند: به صورت اولیه عفونت میکروبی در کار نیست و مراقبت از زخم و تمیز کردن و شستن آن کفایت کرده و خود به خود بهبود می یابد.
علوی می افزاید: رعایت موازین بهداشتی و دور کردن حشرات از محل زیست، بیرون نخوابیدن شب ها در مناطق کشاورزی و نزدیک جالیزها، مواظبت از بدن و له نکردن حشره روی بدن از اقداماتی است که باید انجام داد.
وی در انتها می گوید: مرهم گذاری از پماد یا کرم کالامین در تسریع، بهبودی و کاهش سوزش و خارش کمک می کند؛ در مواقعی که بهبودی طول می کشد و با ترشح چرکی و عفونت ثانویه همراه می شود تجویز آنتی بیوتیک خوراکی یا موضعی توسط پزشک انجام می شود.
به گزارش طب اصیل به نقل از مهر، با وجود اینکه رعایت نشدن بهداشت یکی از علل اصلی حمله حشره دراکولا به مردم است ولی در مرحله اول فعالیت مأموران بهداشت همان روستا، نبود اطلاعات کافی از این نوع حشره و درمان مردم و همینطور ارجاع اهالی روستا به شهر برای ویزیت همچون ایرادات وارده به بهداشت این شهرستان است.
عدم اعلام گزارش به مرکز استان و استفاده از تجارب ارزشمند آنها برای برخورد بهتر با قربانیان حشره هم از دیگر کوتاهی های شبکه بهداشت اندیکا است.
گلایه های مردم برای راه، آب، آموزش و بهداشت همچون مطالباتی است که نماینده مجلس می تواند با جذب اعتبارات و بیان این مشکلات در سطح کلان نسبت به رفع آنها اقدام کند؛ تلاشهای خبرنگار مهر برای مصاحبه با ورناصری نماینده مردم مسجدسلیمان، لالی، هفتکل و اندیکا بی نتیجه بود.