وزیر بهداشت: ۵۲ درصد از محققان برتر از حوزه پزشکی هستند
به گزارش طب اصیل، وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی اظهار داشت: ۵۲ درصد از محققان برتر یک درصد پر استناد کشور از حوزه پزشکی هستند.
به گزارش طب اصیل به نقل از خبرگزاری ایرنا از وبدا، محمدرضا ظفرقندی در اختتامیه سی امین جشنواره تحقیقات و فناوری علوم پزشکی رازی که بامداد امروز دوشنبه با حضور رئیس جمهور در سالن امام خمینی(ره) دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار شد، اظهار نمود: اعتقاد داریم توسعه هر کشور منوط به پیشرفت علمی است و هیچ توسعه ای رخ نمی دهد مگر این که پیش نیاز آن یعنی رشد علمی و تکریم عالمان محقق شود.
وی اضافه کرد: در طول تاریخ اگر به عالمان بها و ارزش داده شد، حکومت ها به رشد و توسعه خواهند رسید و هر کجا که عالم و عمل، مورد توجه قرار نگرفت، دوره رکود، نزول و کاهش سرعت توسعه کشورها بوده است.
وزیر بهداشت ضمن اشاره به رفتار ناشایست با عالمان در قرون وسطی در اروپا، اظهار داشت: وقتی عالمی مثل گالیله، یک مبنای علمی را مطرح می کرد برخی افراد که تفکرات خشک و متحجر داشتند، با عالمان برخورد و حتی تهدید به سوزاندن آنها می کردند تا عذرخواهی کند. گالیله بعد از عذرخواهی، پایش را به زمین کوبید و در دلش اظهار داشت که من باز هم می گویم زمین می چرخد و مبانی که مخالفان علم مطرح می کنند، نادرست است.
منافع ملی در صدر اهداف قرار گیرد
ظفرقندی تصریح کرد: اگر بخواهیم کشوری توسعه یافته داشته باشیم و منافع ملی در صدر اهداف قرار گیرد؛ راهی نداریم مگر این که به پیش نیاز توسعه یعنی علم و تحقیقات و تکریم عالمان توجه داشته باشیم و این مهم را سرلوحه کار خود قرار دهیم.
وی، اهمیت دادن به دانش و دانشگاه ها از جانب همه ارکان حکومت را باعث توسعه کشورها، ارتقاء شاخصها و زندگی مردم دانست و ضمن اشاره به رشد مجموعه های مختلف با بهره گیری از ظرفیتهای پرارزش بخش های پژوهش و توسعه، اضافه کرد: یک کارخانه اگر واحد پژوهش و توسعه نداشته باشد در طول زمان، مقهور بازار می شود و از بین می رود؛ کشورها هم همین گونه هستند.
ارزیابی وزیر بهداشت از وضعیت رشد علمی ایران در بین کشورها
وزیر بهداشت، وضعیت رشد علمی ایران در بین کشورها را مناسب ارزیابی کرد و اظهار داشت: ۲۸ درصد اعضای هیئت علمی از حوزه پزشکی هستند اما ۳۷ درصد از تولیدات علمی را همین ۲۸ درصد انجام می دهند.
وی افزود: حالا در رتبه ۱۷ تولید علم و رتبه ۱۵ دنیا در حوزه استنادات قرار داریم همینطور تولید علم کشور در حوزه داروسازی رتبه ۸، در حوزه دندانپزشکی رتبه ۱۱ و حوزه پرستاری در رتبه ۱۳ جهان است اما باید به آینده بنگریم که اگر حمایت ها قطع شود و مشکلات، برطرف نگردد؛ نمی توانیم رشد صعودی داشته باشیم. اعتقاد داریم طلب علم، یک فریضه واجب است.
ظفرقندی به وضعیت مناسب کاربرد علوم در حوزه های دارو، تجهیزات پزشکی و واکسن در کشور اشاره نمود و اظهار داشت: وضعیت کشور در زمینه پیوند سلول های بنیادی، ژن درمانی و سلول درمانی مناسب می باشد و جایگاه خوبی در دنیا داریم که امیدوارم با همه ارکان مسئول و اشخاصی که دلشان برای ایران و مردم می تپد و باور دارند که علم باید در خدمت مردم قرار گیرد و دانشگاه ها بسمت نسل چهارم بروند، بتوانیم کشور را آباد و سربلند نماییم.
ضرورت تأمین منابع مالی برای ارتقاء رتبه های علمی
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هم در این همایش با اعلان اینکه تکریم محققان باعث کسب باردیگر رتبه های برتر علمی می شود، اظهار داشت: حضور رئیس جمهور در این جشنواره بعد از سال ۸۴ تابحال نشان دهنده توجه به پژوهش در علوم پزشکی است.
شاهین آخوندزاده اظهار نمود: پس از ۲۰ سال دوبار رئیس جمهور برای تکریم محققان در جشنواره رازی حضور یافته است. اگر به محققان احترام بگذاریم باردیگر می توانیم رتبه های بالای علمی را به دست آوریم.
وی افزود: با این که ارزش ریالی جایزه های جشنواره بالا رفته ولی برای این دوره اعتبار کمتری هزینه کردیم، چون کیفیت را ارتقا دادیم.
آخوندزاده ضمن اشاره به انتخاب ۱۲ محقق برتر در قسمت حقیقی و برگزیدگی ۲۵ دانشگاه، مرکز رشد، شرکتهای فناوری و دانش بنیان در قسمت حقوقی، عنوان کرد: داشتن برنامه، نیروی انسانی مجرب، بودجه مناسب، صنعت خصوصی پویا و حضور در مجامع علمی بین المللی باعث رشد و توسعه علمی کشور در قسمت پژوهش و تحقیقات خواهد شد اما مهم ترین عامل تکریم دانشمندان است که در جشنواره هایی مثل رازی با حضور مسؤلان ارشد کشور محقق می شود.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت خصوصیت سی امین جشنواره رازی را توجه به کیفیت به جای کمیت برشمرد و اظهار داشت: نسبت به سال قبل برگزیدگان کمتری داریم چونکه در جشنواره سی ام محققان را بر مبنای تراز ملی آنها انتخاب کردیم. انتخاب برگزیدگان باید حداقل گردش پنجساله داشته باشد برای همین در جشنواره سی ام رازی اشخاصی برگزیده می شوند که در پنج سال قبل برگزیده نشده بودند.
وی ضمن اشاره به عدم تأمین منابع مالی در برنامه هفتم توسعه برای ارتقاء رتبه علمی کشور توجه به بودجه بخش پژوهش علوم پزشکی کشور را خواهان شد.
منبع: طب اصیل