یافته های محقق دانشگاه تهران نشان می دهد: رابطه مستقل لرزش در بیماری پارکینسون با عملکرد دوپامین در مغز

طب اصیل: یافته های یک پژوهش انجام شده توسط پژوهشگر دانشگاه تهران با همکاری محققانی از فنلاند، کانادا و آمریکا، نشاندهنده رابطه مستقل بین لرزش در حالت استراحت در بیماری پارکینسون با عملکرد دوپامین در مغز است.
به گزارش شامگاه سه شنبه گروه علمی ایرنا، حمید سلطانیان زاده استاد دانشکده برق و کامپیوتر و عضو تیم تحقیقاتی این پژوهش، هدف این مطالعه را بررسی ارتباط بین عملکرد دوپامین در بخش های خاص مغز و لرزش در حالت استراحت (rest tremor) در بیماران دچار بیماری پارکینسون اعلام کرد و اشاره کرد: «در این پژوهش، از داده های بالینی و تصاویر مغز بیماران دچار پارکینسون و شاهدهای سالم استفاده شد.
این پژوهشگر دانشگاه تهران اظهار داشت: برای یافتن ارتباط عملکرد دوپامین در مناطق خاص مغز شامل کادِت (caudate) و پوتامِن (putamen) با علایم حرکتی، از یک روش غیرخطی برای انطباق تصاویر پزشکی هسته ای با تصاویر تشدید مغناطیسی و اطلس مغز بهره گرفته شد.

به گفته وی، تصاویر پزشکی هسته ای عملکرد دوپامین و تصاویر تشدید مغناطیسی در این مناطق مغز را مشخص می کنند.»

وی تاکید کرد: نتایج این پژوهش نشان داد که شدت سفتی و کندی حرکت در یک سمت بدن بطور منفی با اتصال ناقل های دوپامینی در هسته های کادِت و پوتامِن در سمت مقابل مغز مرتبط می باشد و دامنه لرزش در حالت استراحت در یک سمت بدن بصورت مثبت با افزایش اتصال ناقل های دوپامینی در این هسته ها در همان سمت مغز ارتباط دارد.
سلطانیان زاده با اعلان اینکه این ارتباط حتی با کنترل عوامل بالینی پایدار می ماند، اظهار داشت: این یافته ها، نشاندهنده رابطه مستقل بین لرزش در حالت استراحت در بیماری پارکینسون با عملکرد دوپامین در مغز است.

وی همین طور بیان کرد: نتایج این پژوهش به درک چگونگی ارتباط مشکلات حرکتی در این بیماری با تغییرات عصبی-شیمیایی در مغز کمک کرده و می تواند برای پژوهش های بالینی آینده در تشخیص و درمان بیماری پارکینسون مفید باشد.
بر اساس اعلام دانشگاه تهران، این پژوهش با همکاری محققانی از فنلاند، کانادا و آمریکا انجام شده و نتایج آن در نشریه رسمی «انجمن بین المللی پارکینسون و اختلالات حرکتی» در پیوند زیر انتشار یافته است:
https: //movementdisorders.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mds.29997

منبع: