سقط جنین یک فاجعه خاموش

طب اصیل: سالانه ۳۵۰ تا ۷۰۰ هزار مورد سقط جنین در ایران رخ می دهد که ۹۵ درصد آن بصورت غیرقانونی صورت می گیرد و این امر یک فاجعه خاموش تلقی می شود.
گروه جامعه ایرنا – وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام نموده است که این اتفاق یکی از با اهمیت ترین دلیلهای کاهش رشد جمعیت در ایران است و علاوه بر عوارض جسمی، مشکلات روحی و روانی جبران ناپذیری برای زنان به همراه دارد.
سقط جنین در حقیقت به مفهوم گرفتن جان یک انسان بی گناه است که از لحظه لقاح یک موجود زنده بشمار می رود و حق زندگی دارد و این اقدام ظلم بزرگی در حق جنین است که هنوز توانایی دفاع از خودرا ندارد که به دنیا بیاید و زندگی کند.
سقط جنین خیانت به نسل آینده و موجب کاهش جمعیت و نیروی انسانی کشور می شود و در تمام ادیان الهی ممنوع و ناپسند بوده و در اسلام گناهی بزرگ شمرده می شود.
در دین اسلام سقط جنین به عنوان عملی ناپسند و گناهی بزرگ شمرده می شود و قرآن کریم و روایات به صراحت به حرمت سقط جنین و اهمیت حفظ نفس اشاره نموده است، بدین جهت وظیفه دینی و اسلامی هر شخص در این زمینه کوشش برای ممانعت از سقط جنین و ترویج فرهنگ احترام به زندگی است.
تجربه کشورهایی مانند دانمارک نشان میدهد با اجرای برنامه های آموزشی و فرهنگی در مدارس و دانشگاه ها می توان آگاهی جوانان را در مورد سقط جنین و نتایج آن افزایش داد و میزان سقط جنین را به طور قابل توجهی کم کرد و همین طور با تاکید بر مفاهیم دینی و مذهبی، ارزش خانواده و فرزندآوری و با پشتیبانی از خانواده های لطمه پذیر می توان نگرش مثبتی نسبت به فرزند آوری ایجاد و از این عمل غیرانسانی جلوگیری کرد.
سقط جنین غیرقانونی علاوه بر خطرات جانی برای مادر می تواند منجر به عوارض جسمی طولانی مدت مانند عفونت و ناباروری شود با روشنگری و فرهنگسازی می توان از این مشکلات جلوگیری کرد و سلامت جامعه را ارتقا بخشید.
اهمیت این مساله سبب شده تا طی سالیان اخیر مسئولان در قالب برگزاری همایش ها و نشست های مختلف مبادرت به روشنگری در این رابطه کنند همچون با اهمیت ترین این برنامه ها برگزاری پویش نفس از سال ۱۴۰۱ با هدف کمک جامع به خانواده هایی که به علل مختلف اقدام به سقط جنین می کنند، اجرا شده است. این پویش برای نجات فرزندان درحال سقط بوده و در آن مشاوره های تخصصی به مادرانی که تصمیم به سقط جنین خود دارند، ارائه می شود.
پیرو این تصمیم سازمان تبلیغات اسلامی با هماهنگی ارگان ها و مراکز دولتی خصوصاً وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مبادرت به برگزاری پویش نفس از ۲۵ آبان ماه تا ۲۵ آذرماه و همزمان با ایام فاطمیه کرد.
این سازمان در فراخوانی از همه سازمان ها خصوصاً وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درخواست نمود تا امکانات خودرا در عرصه پشتیبانی مالی، فرهنگ، هنری، نماهنگ، موسیقی، برگزاری نمایشگاه و انتشار تولیدات رسانه ای در فضای مجازی به کار بگیرند.
آنچه که در قالب این پویش به عنوان اهداف ترسیم شده مدنظر قرار گرفته بود مبارزه با سقط جنین و ترویج فرهنگ احترام به زندگی و همین طور مقابله با بحران کاهش جمعیت در جامعه است و دست اندرکاران اهتمام کردند با بهره گیری از ابزارهای رسانه ای و فرهنگی، آگاهی مردم را در مورد ارزش زندگی و نتایج منفی سقط جنین افزایش و نگرش آنها را نسبت به فرزندآوری و خانواده تغییر دهند.
در این عملیات رسانه ای همین طور تلاش شد که با اطلاع رسانی در مورد ارزش زندگی انسانی، مراحل رشد جنین، عوارض جسمی و روانی سقط جنین برای مادر و همین طور نتایج اجتماعی و اقتصادی آن، آگاهی عمومی را دراین خصوص افزایش داده و با تأکید بر ارزش فرزند در خانواده و جامعه و همین طور با معرفی الگوهای موفق فرزندآوری نگرش مثبتی نسبت به فرزندآوری در جامعه ایجاد شود.
حمایت از خانواده ها و مادران حامله از دیگر اهداف این پویش درنظر گرفته شد که با ارائه خدمات مشاوره ای رایگان، برگزاری کارگاه های آموزشی و همین طور با ارائه حمایت های مادی و معنوی از خانواده ها و مادران حامله از سقط جنین به سبب مشکلات اقتصادی و اجتماعی جلوگیری شود.
همچنین با اجرای این عملیات رسانه ای گسترده و هدفمند تلاش شد تا جامعه ای آگاه، مسئولیت پذیر و حامی زندگی ساخته شود که در آن سقط جنین به عنوان یک عمل ناپسند و غیرانسانی شناخته و فرهنگ احترام به زندگی در آن نهادینه شود.
آموزش احکام و آموزه های دینی در مورد سقط جنین به افراد جامعه به ویژه زوج های جوان و آگاهی بخشی در مورد نتایج منفی سقط جنین در دنیا و آخرت، تشویق زوج ها به فرزند آوری و ترویج فرهنگ خانواده و اهمیت فرزند در اسلام، حمایت مادی و معنوی از خانواده های نیازمند و مادران حامله برای ممانعت از سقط جنین به سبب مشکلات اقتصادی، نهی از سقط جنین و امر به معروف در مورد حفظ نفس و اهمیت زندگی انسانی و کوشش برای اصلاح و تکمیل قوانین مروبط به سقط جنین بمنظور حفظ جان جنین و ممانعت از سقط های غیرقانونی از دیگر اهداف ترسیم شده در این پویش بود.
وظیفه دینی و اسلامی هر مسلمان در عرصه ممانعت از سقط جنین کوشش برای حفظ جان و احترام به زندگی انسانی است، با آموزش، فرهنگ سازی و پشتیبانی از خانواده ها می توان از وقوع خیلی از موارد سقط جنین جلوگیری کرد و جامعه ای پویا را برای نسل آینده فراهم نمود.
روش عملیات در این پویش تولید و پخش محتوای رسانه ای مناسب، استفاده از رسانه های مختلف، برگزاری رویدادهای فرهنگی و اجتماعی و همکاری با سازمان های مردم نهاد و فعالان اجتماعی بود.
علاوه بر این پویش تا حالا اقدامات گسترده ای در سراسر کشور بمنظور تبیین و روشنگری در ارتباط با لطمه های جسمی و روحی و روانی سقط جنین انجام شده و این برنامه ها همچنان ادامه دارد همچون این موارد برگزاری چندین پویش با عنوان نفس است که در این رابطه نیز مدتی پیش برنامه ای انجام شد و رئیس مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اظهار داشت: این پویش مردم را آگاه می کند که جنین یک لخته خون نیست، بلکه موجودی زنده است.
صابر جباری اضافه کرد: جامعه باید از شیء انگاری جنین پرهیز کند و او را موجودی دارای جسم و جان بداند تا از مرگ و قتل او که در ۹۰ درصد موارد توسط والدین خود رخ می دهد، جلوگیری شود.
وی اضافه کرد: سقط ها در کشور به سه دسته تقسیم می شوند. نخست، سقط خودبخودی که بدون دخالت مادر و بصورت طبیعی رخ می دهد. دوم، سقط قانونی و پزشکی که سالانه حدود ۱۰ تا ۱۲ هزار مورد به انجام می رسد و مربوط به مواردی است که ادامه حاملگی برای سلامت مادر خطرناکست یا ادامه حیات جنین ممکن نیست. نوع سوم، سقط غیرقانونی، عمدی یا جنایی که ۹۵ درصد از سقط های کشور را شامل می شود.
این مقام مسئول اضافه کرد: این امر نشان دهنده اهمیت بالای موضوع و ضرورت اتخاذ تدابیر جدی برای پیش گیری از سقط های غیرقانونی و پرداختن به عوامل اجتماعی و پزشکی در رابطه با این پدیده است.
وی اشاره کرد: ۹۰ درصد این موارد در قالب خانواده رخ می دهد. همچنین، ۶۰ درصد از این سقط ها در منازل به انجام می رسد و ۳۰ درصد دیگر در مراکز مجوزدار یا غیرمجوزدار توسط پزشکان متخلف، متخصصان زنان یا داروسازها صورت می گیرد.
جباری با ابراز نگرانی از گسترش تبلیغات داروهای سقط در فضای مجازی و درگاه های اینترنتی، اظهار داشت: متاسفانه شرایط دریافت داروهای غیرقانونی سقط، حتی به آسانی و در منزل فراهم گشته است. علاوه بر این، داروهای سقط بوسیله بازار سیاه نیز به سادگی قابل تهیه هستند، بطوریکه آمار سقط های انجام شده در منزل بطور قابل توجهی بالا رفته است.
وی افزود: مطابق ماده ۵۹ قانون، دستگاه های امنیتی و انتظامی مانند وزارت اطلاعات، فراجا و سایر دستگاهها مسئول رسیدگی و برخورد با این تخلفات هستند و ممانعت از فروش داروی سقط در فضای مجازی و درگاه های اینترنتی ورود جدی این دستگاهها را می طلبد.
رئیس مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به علل اصلی سقط جنین، اظهار داشت: نخستین علت نخواستن فرزند بیشتر است که ۴۱ درصد موارد سقط را تشکیل می دهد. علت دوم اقتصادیست که ۲۱ درصد موارد را شامل می شود و علت سوم بدموقع بودن زمان حاملگی است که ۲۰ درصد موارد را در بر می گیرد.

در پایان ذکر این نکته لازم است که سقط جنین به عنوان یک معضل اجتماعی نتایج منفی زیادی برای فرد و جامعه دارد که با روشنگری فرهنگی و آموزش می توان از وقوع خیلی از موارد سقط جنین جلوگیری کرد و همه ما در قبال نسل آینده مسئول هستیم و باید برای ممانعت از این فاجعه خاموش تلاش نماییم.

منبع:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.