طعم شیرین زندگی را با دیابت تلخ نکنیم

به گزارش طب اصیل، دیابت یا قند خون بیماری غیر واگیر، شایع، مزمن، پرهزینه و پرعارضه اما قابل پیشگیری است که در عصر حاضر افراد زیادی در جهان، ایران و اصفهان را درگیر خود کرده، بر همه ابعاد زندگی مبتلایان تأثیر منفی گذاشته و زندگی شیرین آنها را تلخ کرده است.
به گزارش طب اصیل به نقل از خبرگزاری ایرنا، امروز ۲۵ آبان، آخرین روز هفته ملی “دیابت” است و روز گذشته چهاردهم نوامبر (معادل ۲۴ آبان)، مصادف با سالگرد تولد «فردریک بانتینگ» کاشف انسولین از سال ۱۹۹۱ میلادی با همکاری بنیاد بین المللی دیابت (IDF) و سازمان جهانی بهداشت (WHO) بعنوان روز جهانی دیابت نامگذاری شده است.
هدف از نامگذاری روزی به نام روز جهانی دیابت و تعیین هفته ای با عنوان هفته ملی “دیابت”، ضرورت افزایش آگاهی عمومی در ارتباط با علل، عوارض، پیشگیری و درمان این بیماری است، چون که این بیماری می تواند با نشانه های خاموش در بدن، تبعات زیادی بر سلامت انسان داشته باشد.
برای مقابله با این بیماری و عوارض آن باید نشانه های خاموش دیابت را شناخت، رژیم غذایی مناسب داشت و ورزش را فراموش نکرد.
اهمیت توجه به دیابت چنان زیاد است که مجمع عمومی سازمان ملل در اتفاقی نادر با تصویب قطعنامه ای، آنرا یک بیماری مزمن و ناتوان کننده با هزینه های هنگفت که خانواده ها، دولت ها و کل جهان با آن مواجهند، معرفی می کند.
دنیای مدرن امروز که در آن تحرک و مصرف غذاهای سنتی جای خویش را به بی تحرکی و استفاده مداوم از خودرو و غذاهای مضر آماده داده و تغییر سبک زندگی سبب جولان بیماری های مختلف بخصوص دیابت شده است ایجاب می کند که رسانه های جمعی بیشتر از گذشته اعلام کنند: در صورت کنترل نکردن قند خون، صدمات جبران ناپذیری بر فرد و جامعه از جانب دیابت تحمیل می شود.

حساس سازی و آگاهی افراد نسبت به بیماری قند یکی از وظایف اصلی خیریه های فعال در زمینه دیابت است
رییس هیئت مدیره موسسه خیریه دیابت اصفهان در این پیوند به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: هفته ملی و روز جهانی دیابت بزرگترین رویداد آگاهی بخشی در مورد این بیماری غیرواگیر و پرهزینه در جهان است و سال هاست که خیریه های فعال در زمینه دیابت در سراسر دنیا برای حساس سازی و آگاهی افراد نسبت به آن فعالیت می نمایند.
دکتر محمد علی عطاری ادامه داد: موسسه خیریه دیابت اصفهان در سال ۱۳۷۸ به وسیله هیئت موسسی شامل اساتید دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، پزشکان متخصص و کارشناسان بهداشتی و درمانی بعنوان یک مرکز درمانی تخصصی جامع تاسیس شد.
وی خاطرنشان کرد: موسسه خیریه دیابت اصفهان، مجموعه ای از تخصص ها همچون قلب، چشم، فوق تخصص غدد، ارتوپدی، پوست و دندان پزشکی را به بیماران دیابتی ارائه می کند و هزینه خدمات این موسسه برای مبتلایان به دیابت، حداکثر تا ۵۰ درصد هزینه های مصوب است.
وی تصریح کرد: ضروریست، آگاهی افراد جامعه نسبت به بیماری دیابت افزایش یاد و تنها به کمک آگاهی بخشی و آموزش می توانیم هر فرد را به مرحله ای برسانیم که پیش از این که به دیابت و یا زخم دیابتی مبتلا شود، خود به دنبال غربالگری رفته و آزمایش بدهد.
وی خاطرنشان کرد: بر مبنای آمار، حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد جامعه ایران در دوره پیش دیابت (پره دیابتیک) قرار دارند و با غربالگری میتوان افراد در معرض خطر را شناسایی و به آنها آموزش داد با تغییر سبک زندگی به این بیماری مبتلا نشوند.
استاد بازنشسته علوم پزشکی اصفهان تصریح کرد: پرخوری، بی تحرکی و استرس سبب شده الان تعداد خیلی از کودکان و نوجوانان گرفتار دیابت نوع ۲ شوند و این درحالی است که پیش از این دیابت در جوانان و نوجوانان به میزان فعلی نبود.
رییس هیئت مدیره موسسه خیریه دیابت اصفهان اضافه کرد: اشخاصی که چاق هستند و بستگانی دچار دیابت دارند، همه بیماران دچار فشار خون بالا و خانم هایی که تنبلی تخمدان دارند در معرض خطر مبتلا شدن به بیماری دیابت هستند.
وی ضمن اشاره به هزینه سنگین بیماری دیابت در سراسر دنیا اظهار داشت: پیشبینی می شود در سال ۲۰۳۰ هزینه کنترل دیابت و عوارض آن در کل جهان به حدود یک تریلیون دلار برسد. الان میانگین هزینه درمان یک فرد دیابتی ماهانه ۱۳۰ دلار است و اگر هزینه مشکلات کلیوی و قلبی مبتلایان به دیابت به این هزینه ها اضافه شود، این رقم چندین برابر خواهد شد.
دکتر عطاری خاطرنشان کرد: هزینه های دیابت تنها هزینه انسولین نیست و بیماران دیابتیک به صورت متوسط ۲ تا سه برابر افراد عادی در بیمارستان ها بستری می شوند و خدمات بیمارستانی آنها هم پرهزینه تر است.
وی افزود: پیشبینی می شود تا سال ۲۰۴۵ تعداد بیماران بزرگسال این بیماری به ۷۸۳ میلیون نفر در جهان برسد که بیشتر از ۱.۲ میلیون نفر آنها کودکان و نوجوانان خواهند بود. از طرفی ۵۴۱ میلیون نفر در جهان گرفتار «اختلال تحمل گلوکز» هستند که در صورت عدم مداخله موثر و بموقع، اغلب آنها به دیابت مبتلا خواهند شد.
عضو هیئت علمی بازنشسته دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اظهار داشت: بر مبنای آمار رسمی، سالانه حدود هفت میلیون نفر در جهان به علت دیابت جان خویش را از دست می دهند که یعنی به صورت متوسط هر ۵ ثانیه یک نفر در جهان قربانی دیابت و یا عوارض ناشی از آن می شود.
دکتر عطاری خاطرنشان کرد: انسولین برای فرد دیابتی مانند اکسیژن برای عموم انسان هاست و اگر انسولین بدن از بین رود، بافت های چربی، پروتئین های موجود و ذخایر کبدی تجزیه شده و فرد به سرعت لاغر و نحیف می شود و در مقابل قند خون وی بالا می رود و قند خون همراه آب با ادرار دفع می شود و فرد نمی تواند از مواد غذایی بهره کافی ببرد و به سرعت به کام مرگ خواهد رفت.
وی تصریح کرد: طبق گزارش های وزارت بهداشت، میزان شیوع دیابت بزرگسالان در کشورمان ۱۴ درصد است، البته متاسفانه این آمار در ارتباط با پنج سال پیش است و چند سالی است که آمار گیری جدیدی در این حوزه انجام نشده است.

برای سلامتی جامعه باید از شیرینی فروشی ها مانند سیگار فروشی ها، ۲ برابر مالیات دریافت شود
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در این پیوند به ایرنا اظهار داشت: باید با همه توان جامعه را نسبت به بیماری دیابت و مشکلات آن آگاه کرد و مردم باید بدانند شیرینی هیچ خاصیت و مزیتی به جز چاق کردن فرد ندارد و باید اطلاع رسانی و اقدامات عملی بیشتری در این حوزه صورت بگیرد، مثلاً از شیرینی فروشی ها، به مانند سیگار فروشی ها، مالیات ۲ برابر دریافت شود و بمانند سیگار همراه با جعبه شیرینی، مضرات استفاده از آن به مردم گوشزد شود.
دکتر علی کچویی ادامه داد: دیابت ریشه خیلی از بیماری هاست و باید کاری نماییم که افراد اصلا دیابتی نشوند و این بیماری سردسته بیماری های قلبی عروقی و بخش عمده ای از بیماری های مغزی معروف به «نروپاتی» است و بر مبنای آمار جهانی افراد دیابتی، ۲ و نیم تا سه برابر یک فرد غیر دیابتی، گرفتار مرگ و میر قلبی عروقی می شوند.
وی افزود: بیماری دیابت قابل کنترل و پیشگیری است و با اصلاح سبک زندگی و بهره گیری از رژیم غذایی سالم، پیاده روی و مدیریت استرس و ترک سیگار میتوان از بروز آن جلوگیری کرد و خط اول درمان دیابت، تغییر سبک زندگی افراد است.
فوق تخصص غدد درون ریز و متابولیسم اضافه کرد: فست فودها غذاهای پرکالری هستند که چربی فراوانی دارند و از طرفی روغن های استفاده شده برای تهیه بیشتر آنها به دلیل سودجویی برخی افراد بارها حرارت داده می شود که این موارد سبب می شود استفاده از آنها مخاطرات جدی برای سلامت انسان داشته باشد و زمینه ساز مبتلا شدن به قند خون شود.
دکتر کچویی تصریح کرد: امروز کمتر خانواده ای را میتوان پیدا کرد که بیمار دیابتی نداشته باشد. مشکل و معضلی که ما با دیابت داریم اینست که این بیماری در بیشتر از ۹۰ درصد افراد دچار صورت «تیپ ۲» و به شکل مرموز آغاز می شود و متاسفانه در این تیپ بیماری قند، تاریخ شروع بیماری را نداریم و نمی دانیم دیابت در بیمار از چه زمانی شروع شده است که این می تواند عوارض بیماری را دوچندان کند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تصریح کرد: آمارها نشان داده است بین شروع بیماری قند تیپ ۲ و تشخیص آن هفت تا یازده سال سپری می شود و هنگامی بیمار به پزشک رجوع می کند که عوارض جدی بیماری در وی ظاهر شده و در بیشتر مواقع کار از کار گذشته است.

دیابت عامل اصلی بیشتر قطع عضوهاست
متخصص مغز و اعصاب در این پیوند به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: نوروپاتی دیابتی (Diabetic Neuropathy) عارضه ای عصبی است که در اثر قند خون بالا در طولانی مدت و در هر ۲ نوع دیابت ایجاد می شود و به علت آن عصب های دست و پا مبتلا به اختلال شده که این می تواند منجر به زخم پای دیابتی و در نهایت قطع عضو شود و میتوان ادعا کرد دیابت عامل اصلی بیشتر قطع عضوهاست.
دکتر مرضیه رحیمی افزود: نوروپاتی دیابتی به تدریج پیشرفت می کند و با وجود پیشرفت های علم پزشکی هنوز هیچ درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد ولی میتوان با مدیریت سطح قند خون و همینطور قرار گرفتن تحت نظر پزشک متخصص مغز و اعصاب از پیشرفت آن جلوگیری کرد و عوارض آنرا کم کرد.
وی خاطرنشان کرد: اشخاصی که از قبل دیابت دارند و متوجه تغییراتی همچون بی حسی، سوزن سوزن شدن، درد یا ضعف دست و پا شده اند، باید به سرعت به پزشک مراجعه نمایند چونکه این علائم زنگ خطری برای وجود بیماری نوروپاتی دیابتی است و آغاز روند درمان این بیماری می تواند باعث مدیریت درد، کند شدن پیشرفت و مدیریت عوارض آن شود.
دارنده بورد تخصصی مغز و اعصاب خاطرنشان کرد: علائم نوروپاتی دیابتی به صورت معمول خیلی محسوس نیست ازاین رو رفتن به موقع اهمیت زیادی دارد، چونکه بعد از بروز عوامل بعد از مدتی کوتاهی بعضی از قسمت های بدن بویژه پاها آغاز به زخم شدن می کند و نتایج سنگینی برای بیمار داشته باشد و در موارد زیادی زخم یا عفونت شدید پزشکان را مجبور به قطع عضو بیمار می کند.

دیابت پر هزینه ترین بیماری ۶ ماهه اول سال جاری در استان اصفهان
مدیرکل بیمه سلامت استان اصفهان در این پیوند به ایرنا اظهار داشت: بر مبنای آمار ابتدایی ۶ ماه نخست سال جاری، دیابت پرهزینه ترین بیماری استان است.
محمدحسین صفاری افزود: بیماری های ناشی از عوارض دیابت زیر پوشش صندوق پشتیبانی از بیماران خاص و صعب العلاج قرار گرفته است و بر این اساس تا کنون حدود ۴۵ هزار نفر در استان اصفهان بعنوان بیمار دیابتی نشان دار شده اند.
مدیرکل بیمه سلامت اضافه کرد: «انسولین» پر هزینه ترین دارو و «متفورمین» که کاهش دهنده قند خون در دیابت نوع ۲ است، پر مصرف ترین دارو در ۶ ماهه نخست سال جاری در استان بوده و بدون تردید جلوگیری از دیابت می تواند بار مالی زیادی را از دوش بیمه ها بکاهد.
صفاری افزود: به صورت متوسط در استان ماهیانه ۸۰ میلیاردریال برای انسولین و ۱۰ میلیاردریال برای متفورمین از جانب بیمه سلامت پرداخت می شود.
مدیرکل بیمه سلامت استان اصفهان خاطرنشان کرد: هفته دیابت فرصت مناسبی است با آموزش و فرهنگ سازی، آگاهی های لازم در مورد پیشگیری و درمان دیابت به مردم ارائه شود و بیمه سلامت هم با عنایت به سیاست های این سازمان در مورد مبحث پیشگیری جزوات آموزشی و مطالب اطلاع رسانی را به مردم شریف استان در مورد دیابت ارائه می دهد.

به گزارش طب اصیل به نقل از خبرگزاری ایرنا، بر مبنای قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل، چهاردهم نوامبر (معادل ۲۴ آبان) توسط این سازمان روز جهانی دیابت اعلام گردید و به تلاش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشورمان، از سال ۱۳۹۲، مطابق با روز جهانی دیابت هر سال یک هفته در نیمه دوم آبان بعنوان هفته ملی دیابت اعلام می شود.
امسال ۱۹ تا ۲۵ آبان ماه با عنوان هفته ملی “دیابت” نامگذاری شده و دراین میان استان اصفهان به علت دارا بودن سیاهه های پرخطر مبتلا شدن به دیابت در صدر آمارهای کشوری در این بیماری قرار دارد.

منبع: