کارشناس تغذیه هشدار داد؛ خطرات چاقی دوران مدرسه در بزرگسالی

به گزارش طب اصیل، چاقی دوران مدرسه با نتایج بلندمدت سلامت همچون افزایش ریسک بیماری های قلبی عروقی و آترواسکلروز همراه می باشد.
به گزارش طب اصیل به نقل از مهر، لیلا فرزاد کارشناس مسئول گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران، با اشاره به اهمیت تغذیه در ارتقای سطح سلامت و پیش گیری از بیماریهای مزمن، اظهار داشت: امروزه مشکل اضافه وزن و چاقی بصورت یک معضل جهانی مطرح می شود و رژیم های غذایی ناسالم و سبک زندگی بی تحرک، از علل اصلی بروز آنست، بطوریکه از سال ۱۹۸۰ تابحال چاقی به دو برابر رسیده است. وی ادامه داد: شیوع اضافه وزن و چاقی در سال ۱۹۷۴ در خردسالان ۲ تا ۱۹ سال ۵.۱ درصد و در سال ۲۰۱۰ به ۱۶ درصد رسیده و به ازای هر ۱۰ کودک یک نفر دچار اضافه وزن و چاقی در جهان است. فرزاد افزود: در کشور ما نیز توقف روند چاقی و دیابت، از اهداف راهبردی در سند ملی تغذیه و امنیت غذایی و سند ملی بیماریهای غیر واگیر تا سال ۱۴۰۴ در نظر گرفته شده است. برمبنای نتایج پیمایش ملی “کاسپین ۵ ” در سال ۱۳۹۴، حدود ۲۰ درصد دانش آموزان ۷ تا ۱۸ سال گرفتار اضافه وزن و چاقی هستند و چاقی شکمی در ۲۱ درصد این گروه سنی وجود دارد. وی ادامه داد: خطر ابتلاء به چربی خون بالا، پرفشاری خون، مقاومت به انسولین و دیابت نوع ۲ نیز در نوجوانان چاق بیشتر است و چاقی دوران مدرسه با نتایج طولانی مدت سلامت همچون افزایش ریسک بیماریهای قلبی عروقی و آترواسکلروز در سنین بالاتر مرتبط می باشد. همین طور در مردانی که در نوجوانی گرفتار اضافه وزن بوده اند، خطر سرطان کولورکتال و نقرس و در بانوانی که در نوجوانی گرفتار اضافه وزن بوده اند، خطر آرتریت بیشتر است. فرزاد افزود: مصرف مواد غذایی پرکالری، تنقلات نامناسب، کم تحرکی، افزایش مدت زمان تماشای تلویزیون و استفاده از کامپیوتر، تبلت و موبایل؛ احتمال بروز اضافه وزن و چاقی خردسالان و نوجوانان را شدت بخشیده است. اهمیت تغذیه سالم، نیازهای تغذیه ای نوجوانان برمبنای هرم غذایی ۵ تا ۱۱ سال و ۱۲ تا ۱۸ سال، عادات غلط غذایی و رفتاری در سنین مدرسه و بلوغ، فعالیت بدنی در کودک و نوجوان ۵ تا ۱۸ سال، ارزیابی وضعیت تغذیه در نوجوانی، مهارت ها و اصول مشاوره، بررسی تن سنجی، فاکتورهای ارزیابی وضعیت رشد دانش آموزان، اضافه وزن و چاقی در سنین مدرسه، از اهم مطالب ارائه شده توسط کارشناس مسئول گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران بود.

منبع: