میرغضنفری تاکید کرد؛ سفارش های طب ایرانی برای تغذیه در تابستان

طب اصیل: معاون تعالی دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت، در رابطه با تغذیه در فصل تابستان و روزهای گرم سال، نکاتی را بیان نمود.
به گزارش طب اصیل به نقل از مهر، سید مهدی میرغضنفری، با اشاره به این که در طب ایرانی پرهیز مقدم بر درمان است، اظهار داشت: برای حفظ سلامتی خود در فصل تابستان باید بدانیم از چه مواد غذایی پرهیز نماییم. وی ادامه داد: در فصل تابستان افراد با مزاج گرم و خشک، بیشتر در معرض لطمه می باشند، برای اینکه به سبب گرم و خشک بودن مزاج این افراد و همین طور فصل تابستان، احتمال خطر در این افراد بیشتر است. بدین سبب در این فصل باید از تمام خوردنی ها و نوشیدنی هایی که حرارت بدن را بالا می برند و موجب خشکی می شوند، تا حد امکان پرهیز کرد. مخصوصاً مواد غذایی تند از قبیل فلفل و زنجبیل، دارچین، زعفران، سس های تند، خردل، سبزیجات تند مانند سیر، پیاز، ترخون، نعنا، تره، شاهی، شوید و نیز شورها و شیرین ها؛ در نتیجه بهتر است از غذاهای گیاهی خام یا پخته بخارپز ساده بدون ادویه جات و طعم دهنده های قوی استفاده گردد. معاون تعالی دفتر طب ایرانی و مکمل افزود: این افراد باید در مصرف نمک و غذاهای شور و تنقلات مانند چیپس شور، آجیل شور و…، در فصل تابستان احتیاط نمایند. میرغضنفری توضیح داد: بیشتر مغزها مزاج گرم و خشک دارند و همه افراد خصوصاً کسانی که مزاج گرم و خشک دارند، نباید در مصرف آن زیاده روی کنند. همین طور سرخ کردن، بو دادن و تفت دادن موجب گرم و خشک شدن مزاج می شوند، بدین سبب نباید در مصرف غذاهای تهیه شده به این روش ها زیاده روی شود و غذاها باید بصورت ساده یا در صورت امکان خام و پخته تهیه شوند. وی بیان داشت: در مورد شیرینی جات نیز به همین ترتیب است، چون پایه مزاج این مواد هم گرم است، بدین سبب نباید در مصرف شیرینی ها، شکلات ها و حتی شیرینی جات طبیعی مانند عسل، کشمش، مویز و میوه های شیرین مانند انجیر، نارگیل، موز، خربزه، آناناس و… در فصل تابستان زیاده روی شود. عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش اضافه کرد: در تابستان گوشت های قرمز مخصوصاً به سبب داشتن گرما و حرارت زیاد کمتر مصرف شوند. خصوصاً گوشت پرندگانی مانند کبک و بلدرچین که گرمای بسیار بیشتری نسبت به گوشت گوسفند دارند. همین طور گوشت شتر هم به سبب گرما و خشکی زیاد نباید بطور معمول مصرف شود. میرغضنفری با اشاره به ضرورت پرهیز از مصرف غذاهای با مزاج گرم مانند فسنجان، گردو و کنجد؛ سفارش کرد: در فصل تابستان از خنکی جات (مانند آب دوغ خیار، ماست، خیار و کمی نان، سبزیجات خنک مانند خیار، کاهو، کدو خورشتی (سبز) گشنیز، اسفناج، ماست و اسفناج) استفاده گردد. همین طور بهتر است نوع غذاهایی که در تابستان مصرف می شوند، پختنی و آبپز باشد و غذاها کباب و یا سرخ نشوند مانند آش، سوپ، خورش سبزیجاتی که سبزی آنها سرخ نشده باشد، حبوبات آن کم بوده، مقدار زیادی گوشت نداشته باشند، کمی ترش باشند بطورمثال با غوره، آبغوره، آبلیمو، لیمو، نارنج تهیه شده باشند. وی همین طور مصرف مرکبات و میوه جات ملس مانند زرشک و آب زرشک، شاه توت، تمشک، سیب ترش، آلبالو، گوجه سبز، انار، شوید، هلو، زردآلو، هندوانه و گریپ فروت را مفید دانست و سفارش کرد: مصرف سالادها (کاهو، خیار، آبلیمو و…) در این فصل مفید می باشد، برای اینکه به طور معمول مزاج های سرد و تر دارند. همین طور خوردن ترشی جات در این فصل سفارش می شود، به شرط آنکه تند نباشد که در این صورت، حرارت آنها بالا می رود. میرغضنفری با اعلان اینکه مصرف کافی آب، لبنیات مانند دوغ و ماست نیز در فصل تابستان مفید است؛ گفت: خوردن روزانه لیموترش در فصول گرم سال برای گرم مزاجان بسیار ضرورت دارد. این میوه از حرارت و رطوبت بدن و التهابات درونی کبد می کاهد، خون را رقیق می کند و برای هضم غذاهای چرب، شیرین و سنگین مفید می باشد. وی، مصرف گوشت های سفید را در این فصل مناسب تر از گوشت های قرمز دانست و اضافه کرد: گوشت های سفید (مانند مرغ و ماهی) گرمای کمتری دارند، مخصوصاً ماهی که با داشتن مزاج سرد و تر، برای این فصل بسیار مناسب می باشد به شرطی که خیلی سرخ نشده و ادویه جات تند نیز خیلی به آن اضافه نشود.