تأثیر عجیب بو بر رنگ هایی که می بینیم

به گزارش طب اصیل، ایسنا نوشت: بوهای مختلف روی رنگ هایی که می بینیم چه تاثیری می گذارند؟ دانشمندان می گویند یک همبستگی بین بو و رنگ وجود دارد که کاملا معمول است.
یک مثال از حس آمیزی(synesthesia)؛ یک پدیده ادراکی که در آن فعال شدن یک مسیر حسی یا شناختی منجر به تجربیات غیرارادی در راه دیگر می شود، ایده «بوی رنگ» یا ارتباط بوها با رنگ هاست. در این شرایط، کسانی که «حس آمیزی رنگ-بو» را تجربه می کنند، فکر می کنند که بوها رنگ های متناظری دارند.
به نقل از ویکی پدیا، حس آمیزی، حس ترکیبی یا هم حسی، فرآیندی عصب شناختی است که در آن، تحریک یک مسیر حسی یا شناختی منجر به تحریک یک مسیر حسی دیگر می شود. هم حسی در واقع به شکلی ترکیب حواس است، به این صورت که مثلا فرد با شنیدن یک کلمه، مزه ای در دهان خود حس می کند.
بیشتر بخوانید:
طالبان سیمرغ را به جهان معرفی می کند/ رونمایی از ماشین ساخت افغانستان در قطر/ عکس حالا یک مطالعه جدید نشان داده است که این پدیده امکان دارد در واقع شایع تر از آن چه قبلاً بنظر می رسید، باشد.
دکتر رایان وارد، استاد ارشد دانشگاه جان مورز لیورپول بریتانیا در اطلاعیه ای در رابطه با این پژوهش جدید می گوید: در اینجا ما نشان می دهیم که وجود بوهای مختلف بر نحوه درک انسان از رنگ تاثیر می گذارد.
۲۴ زن و مرد بالغ بین ۲۰ تا ۵۷ سال در آزمایش دکتر وارد و همکارانش مشارکت کردند تا وجود و قدرت همبستگی بو و رنگ مشخص شود. در طول مدت این آزمایش، شرکت کنندگان در مقابل یک صفحه نمایش در فضایی عاری از محرک های حسی مزاحم می نشستند. هیچ یک از آنها نگفتند که کور رنگ هستند یا حس بویایی ضعیفی دارند و همینطور از عطر و ادکلن استفاده نکرده بودند.
در یک اتاق ایزوله به مدت چهار دقیقه از دستگاه تصفیه هوا استفاده شد تا تمامی بوهای موجود در هوا از بین برود. سپس به مدت پنج دقیقه یک پخش کننده فراصوت یکی از شش رایحه مد نظر پژوهشگران را که به صورت تصادفی از بین بوهای کارامل، گیلاس، قهوه، لیمو و نعناع انتخاب شده بود، به همراه آب بدون بو -به عنوان یک رایحه شاهد- در فضا منتشر نمود.
سپس از شرکت کنندگان خواسته شد تا رنگ عرضه شده بر روی نمایشگر را با عنایت به بویی که حس می کنند، تغییر دهند.

دکتر وارد می گوید: ما در مطالعه قبلی نشان داده بودیم که بوی کارامل معمولا با رنگ های قهوه ای تیره و زرد، بوی قهوه با رنگ های قهوه ای تیره و سرخ، بوی گیلاس با رنگ های صورتی، قرمز و بنفش، بوی نعناع با رنگ های سبز و آبی و بوی لیمو با رنگ های زرد، سبز و صورتی حس آمیزی دارد.
یافته های جدید از نتایج قدیمی یافته های جدید نشان داد که افراد، تمایل آماری مفهوم داری برای دور کردن رنگ های خنثی مانند خاکستری از خود نشان دادند. بعنوان مثال، آنها در هنگام قرار گرفتن در معرض بوی قهوه، رنگ خاکستری را بعنوان رنگ قرمز-قهوه ای و به اشتباه ارزیابی کردند. به صورت مشابه، هنگامی که در معرض بوی کارامل قرار گرفتند، رنگ خاکستری را با آبی تیره اشتباه گرفتند.
وارد می گوید: این نتایج نشان داده است که درک رنگ خاکستری به سمت تطابقات پیشبینی شده آنها برای چهار رایحه از پنج رایحه، یعنی لیمو، کارامل، گیلاس و قهوه گرایش دارد. این نشان داده است که نقش تداعی های متقابل در پردازش ورودی حسی به اندازه ای قوی است که بر نحوه درک ما از اطلاعات حواس مختلف -در اینجا بین بو و رنگ – تاثیر می گذارد.
پژوهشگران می گویند تحقیقات بیشتری باید صورت گیرد تا دقیقا مشخص شود که بو چگونه بر درک رنگ تاثیر می گذارد، اما این مطالعه جدید با اطمینان نشان داده است که مابین این دو، همبستگی وجود دارد. این بدان مفهوم است که حس آمیزی در واقع بسیار رایج است، فقط تابحال هیچگاه مورد بررسی قرار نگرفته است.
۵۸۵۸

منبع: