آیا مرغی که مصرف می کنیم استاندارد است؟
به گزارش طب اصیل، مازندران این روزها مصرف مرغ جزء لاینفک رژیم غذایی است و مقرون به صرفه بودنش در بین سایر اقلام گوشتی، سبب تثبیت آن در سبد خانوار شده است؛ اما همواره مبحث سلامت و کیفیت این محصول پرمصرف مطرح بوده و دغدغه های خریداران دراین باره انکارناپذیر است. در این خصوص معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی به تشریح خصوصیت های مرغ تولیدی سالم در بازار پرداخته و اعتقاد دارد همچنان نگاه سنتی برای خرید مرغ وجود دارد.
به گزارش طب اصیل به نقل از ایسنا، روزانه حدود ۱۰۰۰ تن مرغ در مازندران کشتار می شود که بخشی از آن به بازارهای داخل استان و بخشی به سایر نقاط کشور ارسال می شود، همینطور روزانه بیشتر از ۴۰۰ تن مرغ آماده طبخ و زنده از مازندران به تهران ارسال شده و این استان گوشت مرغ ۱۲ استان کشور را تأمین می کند. مازندران سالانه با تولید بیشتر از ۲۸۰ هزارتن گوشت سفید مرغ، سهم ۱۱ درصدی تولید گوشت مرغ و رتبه نخست کشور را در اختیار دارد.
گفتنی است بیشتر از ۳۰ درصد جوجه یک روزه کشور در مازندران تولید و به کل کشور ارسال می شود که رقمی بیشتر از ۶۶۵ میلیون قطعه است. جوجه های یکروزه تولیدی علاوه بر متقاضیان استان به استانهای گیلان، سمنان، گلستان، تهران، همدان، قزوین، فارس و اصفهان صادر می شود و بخشی از این تولیدات، بازار گوشت سفید پایتخت را تأمین می کند.
مازندران با داشتن تمامی حلقه های فعال این صنعت شامل تنها مرکز لاین ایران که زنجیره کامل صنعت طیور را در کشور و منطقه خاورمیانه در اختیار دارد، همینطور ۶ واحد مرغ اجداد، ۲۰۵ واحد مرغ مادر گوشتی، ۲۲۰۰ واحد مرغ گوشتی، ۲۹ واحد مرغ تخم گذار، ۳۹ واحد کارخانه جوجه کشی، ۴۴ کارخانه فعال تولید خوراک و ۱۸ کشتارگاه صنعتی طیور، یکی از استانهای مهم و اثرگذار در این حوزه بوده و پیشانی صنعت طیور کشور به حساب می آید.
در این راستا بحث کیفیت و سلامت محصول تولیدی همواره از جانب مسؤلان و کارشناسان حوزه طیور در استان مازندران مورد تاکید بوده و تمام تلاش ها در این حوزه معطوف شده است. در عین حال رعایت استانداردهای جهانی تولید گوشت مرغ نکات گوناگونی دارد که معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی در این خصوص توضیحاتی عرضه کرده است.
حسین دماوندی نژاد، در جمع خبرنگاران در رابطه با پرورش، کشتار و بسته بندی مرغ استاندارد(مرغ سایز)، می گوید: هم اکنون ۸۰ درصد مرغ های زنده تولیدی کشور بالای ۲.۵ کیلوگرم وزن دارند و این در شرایطی است که با این افزایش وزن، ارزش غذایی مرغ هم کاسته می شود.
معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی، با اشاره به اینکه نمودار رشد جوجه از یک تا ۴۲ روز به صورت صعودی بوده و بعد از آن تقریبا حالت افقی دارد، اظهار نمود: بر این اساس لازمه پرورش مرغ بعد از ۴۲ روزگی، استفاده از واکسن ها و داروهای بیشتر است.
وی با تکیه بر این که با بالارفتن سِن مرغ زیان هایی همچون پایین آمدن کیفیت لاشه، بالارفتن چربی محوطه بطنی، کاهش راندمان و افزایش ضریب تبدیل غذایی حتمی است، تصریح کرد: اگر زمان پرورش مرغ را کمتر از ۴۲ روز باشد، مصرف آنتی بیوتیک و هزینه های پرورش به حداقل می رسد.
معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی با تشریح رویکرد مرغداری ها در این وضعیت، اظهار داشت: مرغداران به جای ۳۵ تا ۴۰ روز پرورش مرغ که وزن مرغ زنده به حدود ۲ کیلوگرم می رسد، تعداد روزهای پرورش را به ۵۰ تا ۶۰ روز می افزایند که در نتیجه وزن مرغ به بیشتر از ۲.۵ تا ۳ کیلوگرم افزایش خواهد یافت.
این مقام مسئول، خاطرنشان کرد: متاسفانه در کشور نسبت به اندازه و وزن مرغ نگاه سنتی وجود دارد و مردم مرغ با وزن بیشتر از ۲ کیلوگرم را می پسندند، این در شرایطی است که وزن مناسب مرغ بر مبنای استانداردهای جهانی بین ۱۲۰۰ تا ۱۸۰۰ گرم است.
دماوندی نژاد، کاهش سن کشتار و افزایش کیفیت گوشت مرغ را از عوامل موثر در بازار صادراتی محصول عنوان و تصریح کرد: الان در ایران، تولید گوشت مرغ، مازاد بر مصرف بوده و صادرات بسیار ضعیف است ضمن این که تنها کشورهای عراق و افغانستان بازار صادرات این محصول هستند که مقتضی است ضمن ساماندهی وضعیت تولید، نسبت به افزایش کیفیت و جذب بازارهای بیشتر اقدام نمود چونکه تولید مرغ استاندارد در تضمین امنیت غذایی جامعه، افزایش کیفی و کمی گوشت مرغ و همینطور زمینه سازی برای صادرات آن اثرگذار می باشد.
وی با ابراز تاسف از این که بیشتر مصرف کنندگان به خرید مرغ های با وزن بیشتر از ۲ کیلوگرم تمایل دارند، اظهار داشت: باید به وسیله اطلاع رسانی، فرهنگ سازی عمومی و عرضه آموزش های بهینه، افراد جامعه را نسبت به مضرات مصرف مرغ غیراستاندارد آگاه کرد تا مصرف کنندگان به خرید مرغ های با سایز استاندارد ترغیب شوند.
معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی همینطور در مورد شرایط ظاهری و بهداشتی گوشت مرغ تازه (بسته بندی)، اظهار نمود: پوست لاشه مرغ باید به صورت یکنواخت روی بدن کشیده شده و ماهیچه ها در زیر پوست، برجسته و محکم باشند. در یک لاشه مرغ سالم، پوست یکسره زرد کهربایی، صاف و بدون پارگی، چسبیدگی ضایعات زخمی و بدون هرگونه تورم، خون مردگی، تغییر رنگ و یا خراش و یا فضولات است. همینطور پَرکنی باید به صورت کامل صورت گرفته باشد و مرغ کاملاً تمیز و عاری از پر، ذرات خارجی و هر گونه آلودگی باشد.
دماوندنژاد افزود: فولیکول های قسمت انتهایی پَر که در داخل پوست قرار می گیرد، نباید درشت و یا قرمز بوده و لاشه باید بدون ته روده و تخمدان و مقعد باشد؛ محتویات شکمی هم باید به صورت کامل تخلیه شده و محوطه شکمی عاری از پیش معده، ته روده، دل، جگر و هر عضو داخلی باشد.
وی با اشاره به اینکه هیچ گونه بوی غیر طبیعی مانند بوی ترشیدگی یا تعفن نباید از مرغ فروشگاهی گرم به مشام برسد و استشمام بوی بد دلیل بر کهنگی و فساد گوشت مرغ است، اظهار داشت: پای مرغ بایستی از محل مفصل جدا شود و برش پای مرغ نباید از پایین مفصل پا صورت پذیرد، همینطور استخوان سینه باید مستقیم باشد و انتهای آن حدودا حالت غضروفی خویش را حفظ نموده باشد.
معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی با اذعان به این که لاشه مرغ ها باید فاقد شکستگی، ضرب خوردگی، فاقد آثار خون مردگی در پوست و زیرپوست و بیرون زدگی استخوان ها باشد، خاطرنشان کرد: مرغ های کم وزن ۷۰۰ تا ۸۰۰ گرم هم به علت اختلال در رشد بر اثر عوامل بازدارنده رشد و ساختمان عضلانی نارس قابل مصرف نیستند، بهترین وزن گوشت مرغ معمولی ۱۲۰۰ تا ۱۸۰۰ گرم است.
دماوندی نژاد در رابطه با مرغ بسته بندی شده و منجمد هم اظهار نمود: در این محصول تمامی مشخصات شامل تاریخ تولید و انقضا و محل کشتار باید بر روی آن درج شده چونکه توسط بازرسین بهداشتی و خریداران قابل توجه و پیگیری باشد.
منبع: طب اصیل