گوردون براون: ندادن واکسن به کشورهای فقیر سبب جهش کرونا شده است
نخست وزیر سابق انگلیس اظهار داشت، باوجود هشدارهای مکرر سردمداران بهداشت جهانی، شکست کشورهای ˮتوسعه یافتهˮ در توزیع واکسن در کشورهای درحال توسعه، امروز دامن گیر همه جهان شده است.
به گزارش طب اصیل به نقل از ایسنا، گوردون براون، نخست وزیر سابق انگلیس، در مقاله ای در روزنامه گاردین اذعان داشت که به علت عدم انجام واکسیناسیون گسترده در سطح جهانی، ویروس کرونا حال نه تنها به شکل افسارگسیخته ای افراد واکسینه نشده را هدف قرار داده است، بلکه درحال جهش یافتن است و جدید ترین گونه های آن، از کشورهای فقیر سر برآورده است. حال، این گونه های جدید، افراد واکسینه شده در کشورهای ثروتمند را هم تهدید می کنند.
براون نوشت: در روز پنجشنبه، وزارت بهداشت انگلیس، که شش کشور جنوب آفریقا را مشمول تحریم های خود کرده است، اعلام نمود که گونه جدید کرونا، معروف به “اُمیکرون”، پیچیده ترین و خطرناک ترین گونه مشاهده شده این ویروس است؛ اما خطر مبتلا شدن به این گونه جدید در حالی جهان را تهدید می کند که همین حالا، ۹.۱ میلیارد دوز واکسن ساخته شده و این رقم تا آخر سال میلادی جاری، به ۱۲ میلیارد دوز خواهد رسید.
طبق آمار، نرخ واکسیناسیون در شش کشوری که انگلیس ورود مسافران از آنها را ممنوع کرده است، بسیار پایین تر از استاندارد ۴۰ درصدی است که در نشستی در ماه سپتامبر، به رهبری جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا برای ۹۲ کشور فقیر دنیا تعیین شد و باید تا آخر سال جاری تحقق بیابد؛ اما با عنایت به آمار موجود، بعید است در این اندک فرصت باقی مانده، این اتفاق بیافتد؛ در زیمبابوه تنها ۱۹ درصد مردم به صورت کامل واکسینه شده اند؛ این عدد در کشورهای لسوتو و اسواتینی به ترتیب ۲۷ و ۲۲ درصد است؛ نگران کننده ترین آمار هم در ارتباط با نامیبیاست که تنها ۱۲درصد از جمعیت آن به صورت کامل واکسینه شده اند.
باآنکه در کشور آفریقای جنوبی، نرخ واکسیناسیون ۲۷ درصد است، اما در مناطق روستایی نشین آن، درصد واکسینه شده ها تک رقمی است. قاره آفریقا به صورت کلی خشمگین است و به نظر می آید حق دارد که خشمگین باشد، چون که فارغ از ناکافی بودن کمک های جهانی، تلاشهای خودش برای واکسینه کردن جمعیتش هم با سنگ اندازی های “استعمار نو” اتحادیه اروپا روبرو شده است؛ باوجود اختلاف فاحش و فزاینده در تعداد واکسن زده های اروپا و واکسینه نشده های آفریقا، اتحادیه اروپا اصرار داشت که میلیونها دوز واکسن “جانسون اند جانسون” که در جمهوری آفریقای جنوبی ساخته شده بود، از قاره آفریقا خارج شده و به اروپا فرستاده شود.
آمریکا که مدعی تأمین ۵۰ درصد از واکسن مورد نیاز این ۹۲ کشور فقیر است، تنها به ۲۵ درصد از تعهدات خود عمل کرده است. این ارقام در دیگر کشورها به مراتب تاسف بارتر است.
به قول مؤسسه آماری ایرفینیتی، اتحادیه اروپا تنها ۱۹ درصد از واکسن هایی که وعده کرده را تحویل داده است و انگلیس و کانادا به ترتیب ۱۱ و ۵ درصد.
همچنین، باآنکه چین و نیوزیلند به بیشتر از ۵۰ درصد تعهدات خود عمل کرده اند، اما مشکل اینجاست که این دو کشور به ترتیب به اهدای تنها ۱۰۰ میلیون و ۱.۶ میلیون دوز متعهد شده بودند. استرالیا و سوئیس هم به ترتیب ۱۸ و ۱۲ درصد از تعهدات خویش را انجام دادند.
باوجود این مسائل، حتی اگر واکسن ها به میزان وعده داده شده اهدا شوند هم مشکل پا برجاست، چون که اغلب واکسن های ارسالی کشورهای توسعه یافته، تنها ۱۲ هفته به پایان تاریخ مصرفشان باقی مانده است.
نتیجه این کوتاهی ها این است که حالا تنها ۳ درصد جمعیت کشورهای کم درآمد به صورت کامل واکسینه شده اند و این در شرایطی است که بیشتر از ۶۰ درصد جمعیت کشورهای پردرآمد و دارای درآمد متوسط رو به بالا، کاملاً واکسینه شده اند. هر روزه، به ازای هر فردی که برای نخستین بار در کشورهای فقیر واکسینه می شود، شش نفر در کشورهای ثروتمند جهان، دوز سوم یا “یادآور” را دریافت می کنند.
این توزیع ناعادلانه واکسن در جهان، دلیل اصلی پیشبینی سازمان بهداشت جهانی در خصوص ۲۰۰ میلیون مورد ابتلای دیگر کرونا است. این سازمان همینطور پیشبینی می کند که علاوه بر پنج میلیون نفری که تا به امروز بر اثر کرونا جان خویش را از دست داده اند، کرونا در سال آینده هم جان پنج میلیون انسان دیگر را خواهد گرفت.
منبع: طب اصیل