مراقبت های قبل و پس از تزریق واکسن کرونا
به گزارش طب اصیل واکسیناسیون افراد ضد کروناویروس می تواند با بروز واکنش یا عوارض جانبی در بدن همراه باشد که این امر رعایت برخی نکات، قبل از مبادرت به تزریق واکسن و بعد از آنرا ضروری می کند.
به گزارش طب اصیل به نقل از ایسنا، متخصصان اعتقاد دارند که مبتلا شدن به نوع خفیف بیماری بعد از واکسیناسیون یا بروز عوارض جانبی ناشی از آن، غیرمنتظره نیست و نباید افراد را از انجام واکسیناسیون منصرف کند.
دکتر شاشانک جوشی، عضو کارگروه بیماری کووید-۱۹ در ایالت ماهاراشترا در هند اظهار داشت: هر دو واکسن مورد استفاده در این کشور شامل واکسن کوواکسین و کوویشیلد کاملا ایمن هستند و بروز عوارض جانبی جزئی نه تنها برای این واکسن های خاص، بلکه هر واکسن دیگری مورد انتظار است.
روزنامه “ایندین اکسپرس” در گزارشی تازه به برخی مراقبت ها و ملاحظات ضروری و دستورالعمل های لازم در رابطه با واکسیناسیون اشاره کرده که به شرح زیر است:
ملاحظاتِ قبل از واکسیناسیون
– در صورتیکه فردی به دارو حساسیت دارد لازم است با پزشک مشورت کرده و توضیحات ضروری را دریافت کند. در چنین شرایطی باید فاکتور شمارش کامل خون یا هموگرام با عنوان اختصاریِ CBC (به مفهوم اطلاعات کلی درخواستی پزشک درباره سلول های خون بیمار)، پروتئین واکنش پذیر سی (CRP) یا ایمونوگلوبولین-ای (IgE) تحت نظر پزشک بررسی شود.
– قبل از واکسیناسیون فرد باید غذای کافی و داروی تجویزی را مصرف کند. تا حد امکان آرامش داشته باشد و لازم به ذکر است که رفتن به مشاور برای افرادی که مضطرب هستند، کمک کننده است.
– افراد مبتلا به دیابت یا فشار خون بالا باید شرایط جسمی خویش را با مشورت پزشک تحت کنترل داشته باشند. بیماران مبتلا به سرطان، بخصوص بیمارانی که تحت شیمی درمانی قرار دارند هم باید طبق سفارش های پزشک و تحت نظر متخصص عمل کنند.
– همینطور به افرادی که بعنوان بخشی از روند درمان کووید-۱۹ پلاسما یا آنتی بادی مونوکلونال دریافت کرده اند یا افرادی که در یک ماه و نیم گذشته آلوده شده اند، سفارش می شود که هم اکنون واکسن تزریق نکنند.
ملاحظاتِ بعد از واکسیناسیون
– لزوم دارد فرد واکسینه شده بعد از تزریق در مرکز درمانی تحت کنترل باشد تا از هر گونه واکنش شدید آلرژیک مصون بماند و بعد از آنکه تشخیص داده شد که بدن به واکسن حساسیت نشان نداده، فرد می تواند محل را ترک کند.
– عوارض جانبی مانند احساس درد در محل تزریق و تب شایع است و جای نگرانی نیست. برخی عوارض جانبی دیگر مانند لرز و خستگی هم امکان دارد مشاهده شود اما طی چند روز برطرف می شود.
یک سفارش ضروری
واکسن به سیستم ایمنی بدن می آموزد که چگونه عامل تهدید کننده خارجی را شناسایی کرده و با آن روبرو شود. به صورت معمول چند هفته پس از واکسیناسیون، بدن از ایمنی کافی در مقابل ویروس برخوردار می شود و این بدان مفهوم است که امکان دارد فرد طی چند روز بعد از واکسیناسیون به ویروس آلوده شود چونکه بدن فرصت کافی برای ایجاد ایمنی در مقابل بیماری را نداشته است.
بنابراین نکات جلوگیری از مبتلا شدن به بیماری باید حتی بعد از واکسیناسیون رعایت شود. استفاده از ماسک، رعایت بهداشت دست و حفظ فاصله فیزیکی در مکان های عمومی نباید به علت تزریق واکسن کنار گذاشته شود.
منبع: tebeasil.ir