آیا مواد غذایی در بروز آکنه نقش دارند؟
خیلی از افراد در دوران بلوغ و بزرگسالی گرفتار عارضه پوستی آکنه می شوند و اغلب این باور وجود دارد که مصرف تعدادی از خوراکیها مانند شکلات، آکنه را تشدید می کند.
به گزارش طب اصیل به نقل از ایسنا، این پرسش مطرح است که آیا این ارتباط وجود دارد و رژیم غذایی می تواند بر عارضه پوستی آکنه تاثیر داشته باشد؟
سایت ساینس الرت در مصاحبه ای با پنج متخصص پوست، آکنه و میکروبیولوژی پرسشهایی را در مورد این که آیا رژیم غذایی می تواند آکنه را تشدید کند یا خیر مطرح کرده است که در ادامه نظرات آنان آورده شده است.
آکنه چیست؟
آکنه نوعی عارضه پوستی است که در آن فولیکول های مو در زیر پوست مسدود شده و موجب تجمع چربی و ایجاد لکه می شوند. این بیماری بیشتر در افراد جوان دیده می شود و می تواند در صورت، کمر و قفسه سینه ظاهر شود.
چگونه می توان متوجه شد که رژیم غذایی سبب بروز آکنه می شود؟
روش های مختلفی برای مطالعه رابطه بین رژیم غذایی و آکنه وجود دارد. دکتر گرگوری دلوست، متخصص پوست نتایج بررسی انجام شده بین ژانویه ۲۰۰۹ و آوریل ۲۰۲۰ را تشریح کرده که در آن نویسندگان به ارزیابی ۴۲ مطالعه مشاهده ای و ۱۱ آزمایش بالینی مداخله ای پرداخته و مشخص شد چندین فاکتور رژیم غذایی در رابطه با آکنه وجود دارد.
“مطالعات مشاهده ای” به مفهوم مطالعاتی است که بسادگی دو گروه از افراد، در این بررسی افرادی که رژیم های غذایی مختلف دارند، مقایسه می شود. “مطالعات بالینی مداخله ای” به مفهوم مطالعاتی است که در آن از گروه هایی از افراد درخواست می شود رژیم خودرا تغییر دهند تا تاثیر آن روی آکنه اندازه گیری شود.
در حالی که بطور کلی در این بررسی نتیجه گیری شد که بین آکنه و رژیم غذایی ارتباط وجود دارد، در مطالعات مداخله ای نسبت به مطالعات مشاهده ای ارتباط ضعیف تری مشاهده شد.
کدام مواد غذایی با بروز عارضه پوستی آکنه مرتبط هستند؟
پروفسور گابریلا فابروسینی، متخصص آکنه از دانشگاه ناپل ایتالیا اظهار داشت: رژیم غذایی با بار گلیسمی بالا و نیز مصرف مکرر لبنیات خصوصاً شیر کامل، عوامل اصلی در ایجاد ارتباط بین رژیم غذایی و آکنه هستند.
بار گلیسمی بالا (GL) به مفهوم غذاهایی با کربوهیدرات است که به سرعت در بدن تجزیه می شود و شامل غذاها و نوشیدنی های شیرین، نان سفید و برنج است.
دکتر دلوست اضافه کرد: عوامل تقویت کننده آکنه شامل مواد غذایی با بار گلیسمی بالا، محصولات لبنی، غذاهای چرب و شکلات است در حالی که عوامل محافظت کننده در مقابل آکنه شامل اسیدهای چرب و همین طور میوه و سبزیجات هستند.
چگونه رژیم غذایی منجر به بروز آکنه می شود؟
دکتر جری تان، متخصص پوست از دانشگاه اوهایو اظهار داشت: غذاهای با شاخص گلیسمی بالا می تواند سطح انسولین و فاکتور رشد “انسولین مانند” را بالا ببرند. هر دو این هورمون ها می تواند دفع سبوم (چربی طبیعی پوست) را افزایش دهد و اجزای سبوم را به ترکیباتی که بیشتر التهاب دارند تغییر دهند. این امر بروز آکنه را تشدید می کند.
چه شاخصهای دیگری بر آکنه تاثیر می گذارند؟
دکتر کلی هاس، متخصص میکروبیولوژی پوست از دانشگاه ماساچوست اظهار داشت: پاتوفیزیولوژی آکنه چند عاملی است و تا حد زیادی هنوز ناشناخته است، بدین سبب تغییرات رژیم غذایی ممکنست در همه موارد موثر نباشد. آکنه با سطوح هورمونی مرتبط می باشد که ممکنست در دوران بلوغ، قاعدگی و حاملگی متفاوت باشد.