قهوه سبز لاغر می کند؟
به گزارش طب اصیل شاید شما هم نام قهوه سبز را شنیده باشید، قهوه ای که گفته می شود اثرات بی نظیری در کاهش وزن دارد و هم اکنون این مکمل یکی از مکمل های محبوب برای کاهش وزن در جهان به حساب می آید.
راز لاغری با مکمل قهوه سبز تا چه حد واقعیت دارد؟ در گزارش ایسنا نگاهی به چگونگی عملکرد عصاره قهوه سبز بر کاهش وزن شده است.
کاهش چربی های اضافه بدن کار آسانی نیست؛ بنابراین افراد به سمت استفاده از مکمل های کاهنده وزن کشیده می شوند تا در کوتاه ترین زمان ممکن و آسان ترین روش موجود از شر اضافه وزن خود خلاصی یابند. یکی از این مکمل های لاغری که این روزها اسمش را زیاد می شنویم عصاره قهوه سبز است.
همانطور که از نام آن پیداست، این مکمل از دانه های قهوه سبز گرفته می شود. عصاره قهوه سبز را “دکتر اوز” در سال ۲۰۱۲ بیان نمود. قهوه سبز فواید فراوانی برای سلامتی دارد و در زمینه کنترل خیلی از بیماری ها کارآمد است، اما در ارتباط با اثرات آن در لاغری نمی توان با قطعیت نظر داد.
باآنکه در درجه اول برای کاهش وزن مورد استفاده قرار می گیرد، قهوه سبز امکان دارد به تنظیم قند خون و بهبود مهارت های شناختی و حافظه در افراد مسن کمک نماید.
جالب است بدانید ماده موثر موجود در قهوه سبز با نام “کلروژنیک اسید” شناخته می شود. در طب، اعتقاد بر این است که قهوه سبز در درمان بیماری آلزایمر، سرطان روده بزرگ، دیابت، فشار خون بالا، بیماری قلبی، سندرم متابولیک، چاقی و بیماری پارکینسون موثر است. گفته می شود که قهوه سبز سبب کاهش وزن، کاهش التهاب و کند شدن روند پیری هم می شود، اما در ارتباط با اثر آن بر لاغری اتفاق نظر وجود ندارد.
باآنکه تحقیقات محدود است، شواهدی وجود دارد که قهوه سبز می تواند متابولیسم (تبدیل کالری و اکسیژن به انرژی) را تحریک کند. متابولیسم تنها به مفهوم هضم نیست بلکه به همه سلول های بدن همچون سلول های قلب، ریه، کلیه، کبد و مغز دیکته می کند که چگونه عملکرد بهتری داشته باشند.
قهوه سبز در واقع همان قهوه معمولی است که هنوز نرسیده است و رنگ سبز آن به دلیل کال بودن و نرسیده بودن آن است. قهوه سبز، آن طعم تلخ و آشنای قهوه را ندارد و بیشتر به یک نوشیدنی گیاهی شبیه است. به نسبت قهوه معمولی از کافئین کمتری تشکیل شده است و حدود ۲۰ درصد قهوه معمولی کافئین دارد، درنتیجه خیلی از عوارض ناشی از کافئین در آن کمتر بوده و در عوض دارای مقادیر فراوانی کلروژنیک اسید است.
کلروژنیک اسید نوعی کافئیک اسید است که در قهوه معمولی و قهوه سبز یافت می شود.
۸۰۰-۵۰۰ میلی گرم کلروژنیک اسید در هر لیتر قهوه معمولی یافت می شود و میزان کلروژنیک اسید موجود در قهوه سبز به مراتب بیشتر از این مقدار است. کلروژنیک اسید همینطور در میوه هایی همچون سیب، گلابی، بادمجان، گوجه فرنگی، بلوبری، توت فرنگی، سیب زمینی و گیاه بامبو یافت می شود.
کلروژنیک اسید بعنوان یک آنتی اکسیدان در سیستم عصبی فعالیت می کند و عوامل ایجاد کننده التهاب در سیستم عصبی را سرکوب می کند و بعنوان یک ملین در افراد مبتلا به یبوست به کار می آید. کلرژنیک اسید همینطور سبب بهبود سطح کلسترول و تری گلیسرید خون می شود. مصرف روزانه قهوه سبز در افراد مختلف از ۰.۵ تا ۱ میلی گرم متفاوت می باشد.
هم اکنون مطالعه ای که نشان دهنده دوز ایده آل مصرف عصاره قهوه سبز باشد وجود ندارد، اما برخی مطالعات دوز ۱۲۰ تا ۳۰۰ میلی گرم کلرژنیک اسید را در روز مفید دانسته اند.
قهوه سبز یک صفرابُر قوی
کلروژنیک اسید موجود در قهوه سبز یک صفراآور است که از تجمع صفرا در کیسه صفرا جلوگیری می کند و مانع از تشکیل سنگ های صفراوی می شود. مصرف روزانه قهوه سبز ریسک مبتلا شدن به بیماری های کیسه صفرا، سیروز کبدی و سرطان کبد را می کاهد.
قهوه معمولی از کافئین بیشتری و قهوه سبز از کلروژنیک اسید بیشتری تشکیل شده است. کافئین اثر افزایش دهنده فشارخون دارد و با مصرف قهوه معمولی انرژی در دسترس بدن افزایش می یابد. در نتیجه فشارخون، ضربان قلب و فعالیت سیتسم قلبی عروقی شما افزایش می یابد. اما کلروژنیک اسید سبب کاهش فشار خون می شود. در نتیجه قهوه سبز به علت دارا بودن کلروژنیک اسید بالاتر و کافئین کمتر اثرات ضد فشار خون دارد.
شواهدی وجود دارد که نشان داده است قهوه سبز می تواند فشار خون را کم کند. طبق یک مطالعه در سال ۲۰۰۶ ژاپن، مصرف عصاره قهوه سبز ۱۴۰ میلی گرم در روز به مدت ۱۲ هفته، فشار خون سیستولیک را به میزان ۵ میلی متر جیوه و فشار خون دیاستولیک ۳ میلی متر جیوه در بزرگسالان کم کرد.
قهوه سبز مفید برای دیابت
کلروژنیک اسید موجود در قهوه سبز اثرات ضددیابتی بیشتری به نسبت کافئین دارد. این ماده جذب گلوکز غذا توسط روده ها را می کاهد و هم جذب گلوکز موجود در خون توسط ماهیچه ها را زیاد می کند. هر دوی این عوامل سبب کاهش گلوکز موجود در خون می شود و در نتیجه قند خون کاسته می شود.
همینطور کلروژنیک اسید با کاهش مقاومت سلول ها به انسولین منجر به افزایش جوابدهی سلول ها به فرمان انسولین می شود و با مهار تولید گلوکز در بدن اثرات ضددیابتی خویش را اعمال می کند. برپایه تحقیقات سال ۲۰۰۹ در استرالیا، مصرف روزانه سه تا چهار فنجان قهوه بدون کافئین حاوی غلظت بالای اسید کلروژنیک، خطر مبتلا شدن به دیابت نوع ۲ را ۳۰ درصد می کاهد.
دوری از آلزایمر با قهوه سبز
قهوه سبز به صورت بالقوه می تواند بعضی از علایم شناختی و عصبی روانپریشی آلزایمر را پیشگیری یا کم کند. کلروژنیک اسید اثر تحریکی ضعیفی دارد، تقریباً یک سوم کافئین.
مطالعات حیوانی نشان داده است که قهوه سبز امکان دارد عملکرد مغز و همینطور خلق را بهبود بخشد. مطابق مطالعه سال ۲۰۱۲ در عصب شناسی تغذیه ای، خاصیت آنتی اکسیدانی عصاره قهوه سبز به حفظ متابولیسم طبیعی مغز در موش ها در مقایسه با موش هایی که عصاره به آنها داده نشده کمک کرده است. کاهش در متابولیسم مغز شاخص های اصلی خطر آلزایمر است.
جلوگیری از مبتلا شدن به سرطان روده بزرگ
فواید قهوه سبز در پیشگیری از سرطان روده بزرگ حتی واضح تر است. از یک سو، مطالعات حیوانی مدت ها نشان داده است که چگونه پلی فنول های موجود در قهوه می توانند روده بزرگ را در مقابل ایجاد تومور محافظت کنند. قهوه سبز که از ۱۴ درصد اسید کلروژنیک تشکیل شده است، امکان دارد این اثر را تقویت کند.
قهوه سبز و لاغری
تولیدکنندگان مکمل های قهوه سبز ادعا می کنند که این گیاه دارای اثرات کاهش وزن می باشد. ذکر این نکته ضروری می باشد که علت اصلی کاهش وزن قهوه معمولی محتوای بالای کافئین در آن است. کافئین سبب سرکوب چربی سازی و هم تحریک چربی سوزی در بدن می شود.
همینطور سطح انرژی بدن را زیاد می کند و اثرات گرمازایی دارد؛ اما کافئین موجود در قهوه سبز بسیار کمتر از قهوه معمولی است و کمتر از آن است که بتوان علت اثرات لاغری این گیاه را به آن نسبت داد. این تولیدکنندگان عقیده دارند مواد شیمیایی دیگر موجود در این گیاه مانند کلروژنیک اسید علت اثرات لاغرکننده این گیاه است که البته مطالعات متعدد، اثر کلروژنیک اسید را بعنوان آنتی اکسیدان، ضد سنگ صفرا، کاهنده قند خون، کاهنده فشارخون و… ثابت کرده اند، اما اثر کلروژنیک اسید بر کاهش وزن احتیاج به تحقیقات بیشتری دارد و نمی توان با اطمینان از اثر آن بر لاغری سخن گفت.
شواهدی که از کارآزمایی های بالینی مختلف بدست آمده نشان داده است که مصرف قهوه سبز می تواند به کاهش وزن کمک نماید. گرچه میزان این تاثیر اندک است و شواهد کلینیکی برای آن به اثبات نرسیده و به مطالعات مداخله ای بیشتری در زمینه اثرات کاهش وزن قهوه سبز نیاز است.
در کنار اثرات مفیدی که قهوه سبز دارد، توجه به این نکته هم مهم می باشد که در صورت مصرف به مقدار زیاد می تواند عوارض جانبی هم به دنبال داشته باشد، که از آن جمله استرس، تپش قلب و مشکلاتی از این دست است.
اگر شما به کافئین حساسیت دارید، در مورد مصرف عصاره قهوه سبز باید احتیاط کنید. کلرژنیک اسید هم امکان دارد اثرات لاگزتیو داشته باشد و سبب اسهال شود. بی خوابی، عصبی بودن، تحریک پذیری، ناراحتی معده، حالت تهوع، افزایش ضربان قلب، سردرد و زنگ در گوش (وزوز گوش) هم از دیگر عوارض است.
برخی نگرانی وجود دارد در خصوص اینکه مصرف طولانی مدت یا زیاد قهوه سبز امکان دارد خطر مبتلا شدن به هموسیستئینمی (ایجاد بیش از اندازه اسید آمینه هموسیستئین در رابطه با بیماریهای قلبی و سقط جنین) را افزایش دهد. تداخلات دارویی شناخته شده ای با قهوه سبز وجود ندارد.
در مطالعه ای که اخیرا در سال ۲۰۱۹ انتشار یافت، محققان دانشگاه ناتینگهام گفتند که قهوه امکان دارد به تحریک ذخایر چربی، کمک نماید و نقش مهمی در تسریع سوختن کالری ها ایفا کند.
دو شکل از سلولهای چربی وجود دارد. سلولهای قهوه ای و سلولهای سفید و هرکدام نقش متفاوتی در متابولیسم ما دارند. در حالیکه سلولهای قهوه ای به تولید گرما کمک می کنند، سلولهای سفید مسئول ذخیره چربی – یا انرژی – در صورت ضرورت آماده انتشار هستند.
سطح چربی قهوه ای در کودکان زیاد است اما یافته های اخیر در مورد وجود چربی قهوه ای در بزرگسالان، امید به استفاده از آنها بعنوان اهداف برای درمان چاقی را بازیابی کرده است.
دانشمندان با آزمایش قهوه بر روی سلولهای بنیادی دریافتند آیا این چربی قهوه ای را تحریک می کند یا خیر. این تیم برای ردیابی ذخایر چربی قهوه ای و استفاده از یک روش تصویربرداری حرارتی روی چهار مرد و پنج زن استفاده کردند و دیدند که چگونه گرما تولید می کند.
محقق ارشد این مقاله می گوید: “از کارهای قبلی ما، می دانستیم که چربی قهوه ای عمدتاً در ناحیه گردن قرار دارد، ازاین رو ما توانستیم مستقیماً بعد از نوشیدن، از شخصی تصویر برداری نماییم تا ببینیم چربی قهوه ای داغ تر می شود یا خیر.
نتایج مثبت بودند و الان باید تشخیص دهیم که کافئین بعنوان یکی از مواد موجود در قهوه بعنوان محرک عمل می کند یا در صورت وجود مؤلفه دیگری که به فعال شدن چربی قهوه ای کمک می نماید.”
این مطالعه تنها ۹ نفر را درگیر کرده است و تحقیقات هنوز در مرحله اولیه است.
منابع: Verywellfit، Earlytheatre، Cnn